måndag 9 november 2009

Summan av Lagen och Profeterna.

Matteus 5:17 - Jesus och lagen.
Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. Sannerligen, innan himmel och jord förgår, ska inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett.

Med "lagen och profeterna" menade man i dagligt tal hela Gamla testamentet. Jesus säger nu , att ingen ska tro, att han har kommit för att upphäva något som står i Gamla testamentet.

Detta kan låta som en motsägelse. Det är ju tydligt att Jesus "upphävde" sabbatsbudet och "lärde människorna så", och han följde inte alla föreskrifter om rent och orent. Samtidigt som han skärper lagens bud i sin Bergspredikan.

Förklaringen till detta ligger i Jesu egna ord. Han har inte kommit för att upphäva, utan för att uppfylla. Att "uppfylla" betyder här att fullborda och ge uttryck åt det, som är lagens verkliga mening och syfte.
Hela Gamla testamentet var ju en förebild och en förutsägelse, som pekade framåt.

Allting, också lagen, hade en djupare syftning, som skulle bli uppenbar när Jesus framträdde. När Jesus fullbordar allt, ger han också den rätta tolkningen av lagens innebörd, och lägger en annan grund för frälsningen. Att födas på nytt in i Guds rike, där tron föder goda gärningar så länge man lever för Kristus.

Summan av lagen och profeterna:
Den gyllene regeln - Allt vad vi vill att andra ska göra för oss, det ska vi göra för dem.

1 kommentar:

  1. Jag vill kommentera, men först ge lite bakgrundsinfo.

    [Att skilja åt] Den historiska personen som det står skrivet om i originalversionen som blev redigerat till ”Matteuseusevangeliet” hette Ribi [titel liknande Rabbi] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

    Ribi Yehoshuas – Messias - ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i ”Moseböckerna” och den förvrängdes sedan av hellenister [not 1]. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. Ribi Yehoshuas – Messias - efterföljare hette Netzarim [försvenskat till ”nasaréer”] och de gjorde sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt; och för att följa Messias idag krävs det att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna”. [not 2]

    Han upphävde inte lagen. Hela mänskligheten är fortfarande skyldig att hålla direktiven i ”Moseböckerna” – inkl. att inte äta fläsk och skaldjur. Han lade inte heller till direktiv till ”Moseböckerna” – vilket är förbjudet – 5 Mosebok 13:1-6. Detta [baserat på föregående stycke] implicerar att han inte startade kristendomen vilken både tagit bort direktiv från ”Moseböckerna” och lagt till direktiv till ”Moseböckerna”.

    Att följa Messias undervisning – leder en in i att observera direktiven i ”Moseböckerna” – och leder en i en levande och riktig relation med Fadern, vilket är väldigt meningsfullt!!!

    Not 1: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html
    Not 2: Alla uttalanden bevisade från den judiska Bibeln och vederhäftig forskning på http://www.netzarim.co.il

    SvaraRadera