måndag 9 november 2009

Kristen andlighet, mindre accepterat.

accepterat i dagens Sverige, har ni tänkt på det ?

Det finns en nyandlighet som kommit till Sverige, det är likt ett andligt smörgåsbord där var och en kan plocka var de beghagar. Det är inte lika lätt att prata om Guds ande. Då kan det hända att folk blir skeptiska.

Skulle vi skriva något om den helige anden, får det inte stora rubriker, inte någonstans, men spådom, healing, yoga etc etc tas lite mer "naturligt", så upplever jag det.

"Prata om vad som helst, men inte om kristendomens andlighet"

Boktips

En bok som jag verkligen vill pålysa är skriven av Carrie Te Boom, och heter "En Herrens luffare"

"Denna märkliga kvinna tillbringade sina första femtio år i lugn och ro med sin far och syster. När andra världskriget bröt ut började denna familj skaffa "gömställen" åt förföljda judar. Corrie tillbringade flera månader i koncentrationsläger som resultat av dessa olagliga handlingar, men hela tiden uppehölls hon av sin tro"

http://www.gospelcenter.se/shop/catalog/product_info.php?products_id=7060&osCsid=ft663366831n26rvb2ir4bi1m6

Ett upplevelsepaket ?

För ett par år sen arbetade jag Allianskyrkan här i stan. Ja som praktikant förståss, det är svårt att Få ett riktigt arbete i kyrkan också, och konkurrensen är stor, där också..

Jag hade inte så mycket att göra där, eftersom alla redan hade sina uppgifter, men en sak som kom att påverka mig var när jag skulle hålla andakt vid Allahegonatid. Jag tror det var en samling medlemmar från PRO som skulle komma och jag hade förberett mig ganska väl. Jag förstod alla som kom inte skulle vara kyrkvana så jag valde att göra en ganska kort och enkel andakt , för att inte bli långrandig.

Först var det fika och sånger, jag satt med under hela programmet, salen var fylld med ett par hundra människor. När det sedan var dags för mig att gå upp, såg jag ett folkhav av gråhåriga trötta människor. Jag ställer mig upp och försöker rätta till microfonen som satt för högt upp och försöker samtidig få ögonkontakt med folket, det går att få ögonkontakt med många, fast de är så många..

Då möts jag av något.

Det är som att det väller fram en massa sorg rakt emot mig, från folkhavet, den slår emot mig med en enorm kraft ! Jag kommer av mig, microfonen hasar ner igen. Jag känner mig liten och ensam, får på nått vis svårt att andas.

JAG kunde inte trösta. Men i handen har jag Guds ord. Guds ord blev styrkan och trösten till dessa människor, så jag skärper till mig och höjer rösten. Min andakt var som sagt kort, och när jag sätter mig ner så skäms jag. Folket ser förvånat på mig.... ...En en gråhårig dam som sitter bredvid mig böjer sig mot mig och säger: Det DÄR var en mycket kort andakt..

Därför har jag skrivit en predikan till Allahelgonatid, jag ska sätta i den i flera delar sen. Jag skrev den för några år sen, och vet inte om jag satt in den på min blogg innan. Ja ni får väl stå ut om jag är lite glömsk

MEN jag glömmer ALDRIG sorgen som slog emot mig, och människorna som för mig förvandlades till "små fågelungar" som ville matas med Guds ord.

Vem jag var, betydde ingenting, endast Guds ord.

Ett Testamente.

Vad sägs om det här testamentet, som Jesus skrev till oss :

Härmed får Undertecknad blir arvtagare till Gudsriket, vilket innebär syndernas förlåtelse genom Jesu försoningsdöd, ett andligt medborgarskap och ett evigt liv.

Där tillkommer även rättfärdigförklaring och frid med Gud, och ett pånyttfött liv genom den helige andens kraft och helgelse.

Där Jesus är den barmhärtige och pålitlige ledaren

Andliga gåvor

Fria själavårds-samtal

Upprättelse och helande i själen


Obegränsad tillgång till antal böner

Änglavakt med bevakning mot ondskan

Gratis personlig rådgivning etc etc etc

.....................
Underskrift.

Summan av Lagen och Profeterna.

Matteus 5:17 - Jesus och lagen.
Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. Sannerligen, innan himmel och jord förgår, ska inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett.

Med "lagen och profeterna" menade man i dagligt tal hela Gamla testamentet. Jesus säger nu , att ingen ska tro, att han har kommit för att upphäva något som står i Gamla testamentet.

Detta kan låta som en motsägelse. Det är ju tydligt att Jesus "upphävde" sabbatsbudet och "lärde människorna så", och han följde inte alla föreskrifter om rent och orent. Samtidigt som han skärper lagens bud i sin Bergspredikan.

Förklaringen till detta ligger i Jesu egna ord. Han har inte kommit för att upphäva, utan för att uppfylla. Att "uppfylla" betyder här att fullborda och ge uttryck åt det, som är lagens verkliga mening och syfte.
Hela Gamla testamentet var ju en förebild och en förutsägelse, som pekade framåt.

Allting, också lagen, hade en djupare syftning, som skulle bli uppenbar när Jesus framträdde. När Jesus fullbordar allt, ger han också den rätta tolkningen av lagens innebörd, och lägger en annan grund för frälsningen. Att födas på nytt in i Guds rike, där tron föder goda gärningar så länge man lever för Kristus.

Summan av lagen och profeterna:
Den gyllene regeln - Allt vad vi vill att andra ska göra för oss, det ska vi göra för dem.

Gud ska torka ALLA tårar...

Texten kommer från Uppenbarelseboken , sista boken i bibeln:


Den handlar om Johanes uppenbarelser när han satt fängslad på ön Patmos år 90 e kr. Denna åldrande man hade tjänat Jesus största delen utav sitt liv och nu genom en serie av uppenbarelser får han ta del av den sista tiden strider och slutliga seger.

När han upptäcker att Jesus står bredvid honom "faller han ned såsom död" inför hans helighet, men Jesus säger han inte ska var rädd utan ska skriva ned vad han sett och vad som är och vad som ska ske härefter.

Det som han sedan ser genom dessa syner griper honom så väldigt att man kan läsa att Johannes både häpnar, känner vanmäktig ångest och gråter.(straka syner) Han blir också bortryckt till Guds tron där han ser att man firar Gudstjänst med den aldrig tystnande lovsången. Det Ni !!

Jag vill inte påstå att jag är särskilt insatt i uppenbarelseboken för den beskriver ett virrvarr av blekgula, röda, vita och svarta hästar. Basuner lamm och drakar, bokrullar, sigill, änglar och skålar med vrede.

Men jag ser en centralgestalt - Jesus med segern i sin hand och fullkomlig makt. En framtidsprofetia vilar i mitt sinne och det är från Uppenbarelseboken kap 7:9-17:

"Jag såg, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folk stammar och länder och språk. De stod inför tronen och Lammet(Jesus)klädda i vita kläder med palmkvistar i sina händer. Och dom ropade med hög röst:
"Frälsningen finns hos Gud som sitter på tronen och hos lammet".
Änglar stod kring tronen och kring de äldste och de fyra varelserna. Och de föll ner på sin ansikten och tillbad Gud och sade:
"Amen. Lovsången och härligheten, visheten och tacksägelsen, äran och makten och kraften tillhör vår Gud i evigheters evighet, amen".

Och en av de äldste sa till mig:"Dessa som är klädda i vita kläder, vilka är de och varifrån kommer de? Jag svarade: "Du vet det, Herre".
Han sa till mig: "Det är dom som kommer ur det stora lidandet. De har tvättat sina kläder rena och gjort dem vita i lammets blod. Därför står dom inför Guds tron, och dom tjänar honom dag och natt i hans tempel, och han som sitter på tronen ska slå upp sitt tält över dem.
De ska inte längre hungra eller törsta, varken solen eller någon annan hetta ska träffa dem. Ty Lammet som står mitt för tronen ska vara deras herde och leda dem fram till Livets vattenkällor, och Gud ska torka alla tårar från deras ögon".

Ja, Johannes hade tjänat Jesus största delen av sitt liv och fick avsluta sina sista år i ett fängelse, De första kristna blev förfölja och avrättade för sin tro..... Men han ser i framtidsvisionen troende från alla världens håll och han ser Jesus - segerfursten i den sista tiden med makt och ära.

Vi kan också ta emot hans löften, vila på orden, det finns framtidshopp och tro. För texten säger oss så mycket, det finns en parallell värld som vid sidan av våran tjänar Gud dag och natt hans tempel, de lever i en annan slags glädje än oss...de oroas nog inte..de har det BRA.

De kanske säger: Varför gråter du ? Vi är inte döda, vi lever hos Gud, och vi vakar över er...

Texten innhåller också en förmaning, inte populärt för vår tid kanske. Människorna står i Guds Templet och har fått infrias i hans löften pga de följt Jesus under sina liv. Ja de har fått syndernas förlåtelse. Vad är synd i kristen bemärkelse ? Ja det är att vända Jesus ryggen och gå sin egna väg. Inte att äta en kaka för mycket..inte heller en syndakatalog.

Löften om ett evigt liv gäller för alla."Och Gud ska torka alla tårar från deras ögon. Vi har då kommit UR det stora lidandet.

Blev skärrad en dag.

För det är en man som blivit felbehandlad av vården,han hade fått något i ögat. Men blev felbehandlad, så efter en vecka med fel droppar/ creme till ögat så är det inflammerat. Han har tom. ont i skallen. Han är arbetslös och går på samhällsnyttan liksom jag. Nu går han och slår med händerna på väggarna för han har så ont.

Jag vet en kvinna som blev felhandlad i ögat, hon blev blind.

Dessutom fick en penisonär ett raseriutbrott idag på Röda korset, för jag berättade att jag inte kunde vara där till klockan 18:00 varannan dag utan ville ta ledigt. Hon skrek och slog igen dörrar, och tyckte att de arbetslösa gott kunde arbeta. Jag kan ta det, ifall det är min nioåriga dotter. Men en pensionär ? Jag förstår ingenting, är inte van vid att vuxna bråkar sådär ?

Jag är också uppriven över hur regeringen behandlar de som DE har sjukskrivit med tunga mediciner. De ska ut nu, och arbeta, med sina tunga mediciner. Vi får väl be till Gud att de orkar stå på sina ben, så nedrogade de är en del....Man blir arg och förtvivlad.

När jag jobbade i hemtjänstern var det en kvinna som var just, nerdrogad. Så när hon skulle röka och tända sin cigarett brände hon samtidigt sin nästipp, den var alltid RÖD och bränd. Man skrattade åt henne !

Undras vart de ska placera henne nu då ?

Vägvalet.

Gal 5:13
P N
Låt er ande leda er
Ni är ju kallade till frihet, bröder. Låt bara inte den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek.

Gal 5:14
P
Hela lagen sammanfattas i detta enda bud: Du skall älska din nästa som dig själv.

Gal 5:15

Men om ni biter och sliter i varandra är det fara värt att ni gör slut på varandra.

Gal 5:16
P
Nej, säger jag, låt er ande leda er, så ger ni aldrig efter för köttets begär.

Gal 5:17
P
Köttet är fiende till anden och anden till köttet. De två ligger i strid så att ni inte kan göra det ni vill.

Gal 5:18
P
Men om anden får styra er står ni inte längre under lagen.

Gal 5:19
P
Vad köttet ger är lätt att se: otukt, orenhet, liderlighet,

Gal 5:20

avguderi, trolldom, fiendskap, strider, ofördragsamhet, vrede, intriger, splittringar, kätterier,

Gal 5:21
N
maktkamp, dryckenskap, utsvävningar och annat av samma slag. Än en gång varnar jag er: de som gör sig skyldiga till sådant skall inte få del i Guds rike.

Gal 5:22
P
Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet,

Gal 5:23
P
ödmjukhet och självbehärskning. Mot sådant vänder sig inte lagen.

Gal 5:24
P
De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med alla dess lidelser och begär.

Gal 5:25
P
Om vi har andligt liv, låt oss då följa en andlig väg.

Gal 5:26
P
Låt oss inte bli inbilska, inte utmana varandra, inte avundas varandra.



Ibland kan man låta bibelordet tala för sig själv, där finns så mycket vishet att hämta upp. Texten säger oss att som kristen kan vi finna frihet från stider och konflikter. Ja vi kan välja en annan väg att gå , med Guds hjälp. Att var ledda av den heliga anden MITT I vardagen, mitt bland alla konflikter som kan härska. Det är både ett Under och ett erbjudande för alla människor.

Denna kristna friheten, som finns att tillgå, kanske inte många känner till. Man har ibland fördomar och tror att vara kristen innebär en väldig massa KRAV. Nej frälsningens väg är glädjen väg, där finns en glädje över att slippa dra runt på den egna bitterheten, kanske vreden. Ja allt som räknas upp i texten kan ju finnas hos oss alla under livets gång.

Under vägen genom livet, får vi byta ut sinnelaget och bli alltmer präglade av Jesu sinnelag,som är av kärlek. Vem vill inte präglas utav ett kärleksfullt sinnelag ? Jag önskar det iallafall. Därför lägger jag denna dagen i Guds händer, så att han kan fortsätta att leda oss på den andliga vägen.

Amen.

Gud är kärlek.

Nu är man äntligen hemma i tryggheten igen, härligt. Här hemma är man inte längre den arbetslöse, jag försöker skaka av mig resterana från dåliga attityder. Här är jag JAG, en människa med ett värde.

Trött men GLAD över att ha min familj som värderar mig högt och vill mig väl. Man måste vara rädd om sin familj och tacksam för de man har. Blir familjer splittrade så tror jag hela samhällen blir mer såbara..

Min gubbe och jag är ett bra Team i livet, vi har kämpat ibland för att hålla samman, det har inte alltid varit lätt. Men nu ser vi resultatet. Vi kämpar sida vid sida, det är så det ska vara.

Gud är kärlek och förklarar kärleken för oss, genom Jesus :



*Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte självisk och inte uppblåst.Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ontDen finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen.Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den

Minnet av mardrömmen.

Inatt har det hänt mycket här, jag fick nämligen arbete på ett hotell som servitris. Det var ett mycket roligt arbete, jag gillar ju människor. Man fick ta emot dem redan i foajen, eller i receptionen. Jag stod där med besticken i handen och hälsade dem alla välkomna.

Menyn bestod dessvärre endast av kinamat, av någon andledning, och de som ägde restaurangen var inte snälla, de var från Kina och led av väldigt många fördomar ( liksom mina kinesiska grannar här bredvid) Så det var en tuff arbetsplats kan man säga.

En dag kom där ett gäng från någon gymnastikförening, ja jag har ju märkt att även de bor på hotell, hur de nu har råd med de föreningarna... Men iallafall, ungdomarna i föreningen hade gått fel när de kom ut från sina duschar, så de vandrade ut i receptionen utan kläder. Då upptäckte jag att alla var gravt handikappade, mycket gravt handikappade. Deras kroppar var så totalt förvridna att man knappt kunde se att de var människor, jag led. Särskilt för en pojk eftersom hans kindben var lika stora som hans revben och satt utmed bröstkorgen, tänderna stack ut genom själva magen.

Min dotter var livrädd, och gömde sig bakom mig, hon hade aldrig sett något liknande. Inte jag heller.

Så vaknar jag, och funderar på varför man överhuvudtaget drömmer dessa drömmar, hur är det möjligt att drömma om saker som inte finns i verklighetet, dessa totalt vanställda människor spelades upp inför mig i drömmen liksom en film ur verkligheten. Det var ju likadant när jag drömde om de i koncentrationslägren, jag såg människorna där också, liksom en film. Och det är obehagligt, som ni förstår. Det är värre än att titta på film, för man upplever ju att man är där på plats. En film kan man ju stänga av.

Tanken slog mig, för jag har länge tyck att vårt samhälle blir alltmer omänskligt på nått vis, politiker tar beslut som är omänskliga och människor hamnar mellan två stolar, eller kastas numer ut "på gatan".

Denna omänsklighet är också en typ av handikapp, något är vanställt i vårt samhälle, och det är människans natur, djupast sett. För under sämst förutsättningar, blir människan tydligen omäsklig. Det kan man tex tydligt se i krig, människor börjar vålda, tortera andra människor och döda andra människor -även när kriget har upphört...

Likaså är det omänskligt att sätta ett vapen i ett barns hand !!!!!, men det gör man i vissa delar i Afrika, det är helt naturligt där. Barnen ska ha ihjäl andra människor ! Ja människans natur är vanställd.

Håller ni inte med mig ? Ibland kan man knappt SE att människor verkligen är människor.

Jag önskar att det hela bara var en Mardröm !!!!!!!

Finns det ONDSKA ?

På den frågan svarar vi B, eller kanske C.

Jag tycker att samhället av idag har blivit alltmer diffust, sanningen är vad var och en UPPFATTAR som sanning.

Blir inte det lite diffust och luddigt ?

Betyder det att det FINNS många sanningar ?

Eller rör jag till det ?

Det här var en intressant sida:

http://www.minfrid.se/ondskan/onda-andemakter.shtml

Bortgjord men tacksam.


Idag på Röda Korset så var det städ-dag, så då brukar det komma extra många frivilliga pensionärer och hjälpa till. Och det är ju bra. Men jag gick och retade mig på att regeringen beslutat sig för att anställa fler trafikpoliser..Ja som jag skrev så står de ofta här i Jönköping och plockar körkort.

Visst är det fel att folk kör för fort, men jag är mer orolig för den ökande brottsligheten !

Så jag gick fram till en pensionär där och sa att jag var trött på att det alltid var en massa poliser i stan. De kryllar ju, menade jag. Men pensionären tyckte det var JÄTTEBRA ? Varför då sa jag, det är väl bättre att de satsar på att bekämpa kriminaliteten.

Jo, sa gubben. Men de satsar lika mycket på att bekämpa kriminalitet. Det går hand i hand, det vet jag, för jag har arbetetat på den kriminella avdelningen.

Då kände jag mig allt lite dum, eftersom jag sagt att det kryllade av poliser i stan, nu stod jag framför en fd polis och beklagade mig..Jag fick också reda på att man ofta haffar personer med knark i bilarna när de gör sina kontroller. Det var något som jag inte hade en aning om. Sitter de med knarket i knät...?

Det är mycket jag inte VET, men man lär sig på vägen.

Och idag får jag anledning att tacka Gud, för jag i min person felar troligtvis mycket, både i tanke och gärning. Och Gud i sin fullkomlighet skulle kunna ha en hel hop trafikpoliser efter mig...Min skuld hade därför blivit så stor att jag inte klarat av att betala den !

Jesus har redan, betalt skulden. Det kallar jag får NÅD. Gud ser inte på mig genom mitt mänskliga tillkortakommande, Vi behöver inte sitta och granska våra "inre hastighetsmätare", och undra om vi bryter mot några gudomliga lagbrott i vår vardag. Nej han förstår och handlar med oss i sin godhet och barmhärtighet. Han är den som frälser oss från vårt inre uppror. Amen !!

Att gå i ide.

Det skulle väl vara något. Jag kanske ska ta o köpa den där Nalle-Jackan och testa ... så slipper man värsta influensaperioden, mobbning och slemhosta.

Sen kryper man fram framåt våren ur sitt bo, utvilad och glad.

Nu har datorn som jag fick i 40 års present redan gått sönder också, jag har ju inte ens hunnit fylla 40 år !!

Vad är det här, vågar man gå utanför dörren idag ?

Väntar på att fröken ska ringa. Känner mig liten, trött och svag idag...Jag har en klen röst, rosslig och hes. När jag pratar med folk på telefon så får de en viss uppfattning av mig, tydligen.

Men när jag sedan träffar dem i verkligeten, och de träffar mig. Så märker jag, att de hoppar till ?? Vissa av dom.

varför gör de det ?

Ser jag arg ut ?

Tycker de jag ser stor och tjock ut ?

Vad ger man för intryck ? Kan man undra.....Jag vet ju inte själv.. Sitter här och är orolig för att fröken ska ringa..Men tänk om hon inte vågar ??? Men hon måste ju...

En annan tanke. Min man har varit boxare så han är rätt stor och stark, även han säger att han känner sig liten..

Ja det där är klurigt, Psykologi kallas det nog.

bilden hittade jag på :

http://adjoken.blogg.se/2009/june/

Ta influensasprutan !

Det fanns ju en tid i Sverige då det inte fanns vaccin, vad jag har förstått, mot Polio ? När jag jobbade i hemtjänster var där en man som var förlamad sen han fick polio. Han var bara en lite pojke då.

Jag har varit emot vaccinet mot influensa, men man är ju alltid skeptisk till allt som är nytt. De sa att det var kvicksilver i och man kunde få en massa biverkningar och tom dö. Så jag ville inte ha det. Anledningen till att jag inte ville ha det var för att jag trodde jag skulle bli hemskt dålig av biverkningarna. Men jag blev det inte.

Har lite ont i kroppen och i armen, men annars inte. Jo kanske lite febrig men det kan jag stå ut med. Man slipper ju frysa.. Annars blir ju jag väldigt lätt sjuk, drar åt mig alla baciller osv.

Men nu är jag glad att jag tagit den, med de 2 miljoner andra i Sverige. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra, tycker jag.

Ha, jag har en kompis som säger Gudde, istället för Gud. För sådan är hans relation med Gud, det blir Gudde En sån bild skulle nog jag vilja beskriva av Gud i min blogg. När jag vaknade på morgonen sa Gudde att min dotter spelade teater i skolan, hon låtsades vara glad där för att de inte skulle mobba henne ännu mer..(det är däför lärarana inte fattat ännu) När jag frågade min dotter om det var så, *och så var det. Inte roligt för mig att veta, jag gillar inte teater i den verkliga livet.

Jag vill att mina barn ska vara som de är.

Man skulle kanske annars tro att barn på en kristen skolan är snällare ? Nej men jag har ju sagt att frälsningen inte är automatisk. Det är inte säkert att det finns högre moral i de religiösa sammanhangen. Men de som isolerat sig i de religiösa sammanhangen har kommit att inbillda sig att de har högre moral många gånger, det är fel.

När jag började blogga här sa Gudde åt mig att jag skulle visa min sårbarhet. Vet ännu inte vad det betyder..Men jag tror det betyder att jag ska vara JAG. Därför spelar jag ingen teater på min blogg, och nu ska min dotter snart slippa spela teater i skolan.

Demoner....

Inatt har jag legat vaken mycket. Jag tror jag somnade vid fyra tiden, för det kröp i benen. Ja vad kallas det för fönstertittarsjukan ? Jag tittade iaf mycket på tv, och såg ett program som handlade om att de drev ut onda andar, alltså demoner ur människor och hus. Jag minns inte vad programmet hette..

Men iaf, så kom det det bla medium, demonologer och andra. Det var ganska unga människor som utförde uppdragen, och han som var programledare hade själv blivit besökt av en demon redan som liten. Det var så självklar där i programmet, att där fanns demoner. Inom katolska och ortodoxa kyrkan är demonutdrivning vanligt, men inte inom protestanterna. Jo det har man märkt, man pratar väl mest om demoner inom Livets ord, tror jag.



Jag har sett många dokumentärfilmer om Hitler och andra världskriget ( jag har alltid varit lite nyfiken över detta eftersom min plastpappa blev en fånge i ett av de här koncentrationslägren. Han var inte någon Jude, utan en helt vanlig svensk. Som ung gick han till sjöss under den här tiden, fartyget körde på en mina och han blev tillfångatagen av Tyskarna och blev sedan "frívlligarbetare" i ett av de här lägren. Han fick arbeta med att forsla bort de döda kropparna till de stora gravarna i en traktor)

De sägs att Hitler hade en Enorm utstålning, och när soldaterna kände missmod, så räckte det med att de mötte honom ett par minuter inne på hans kontor för att få tillbaka inspirationen igen. Hitler måste varit besatt av en ond ande, eller kanske flera. Han var på nått vis övermänsklig,eller omänsklig... och de som drogs med i strömmen hamnade i samma anda. Vad tror ni ?

Jag tror man måste ha gåvan att urskilja andar, om man ska uppfatta demoner. Det står ju om dem i bibeln, att de existerar menar jag. Den här sidan var intressant, jag kopierar från Wikipeia:



Exorcism är utdrivning eller besvärjelse av onda andar ur människor som anses vara besatta eller där onda andar ha tagit människan i besittning och upphov till sjukdom och lidande. Botande görs genom magiska formler, rening och omnämnande av namn på någon gudom.

Exorcism förekommer inom så gott som alla religioner och kulturer där man räknar med andeväsen, till exempel hos Jivaro-folket. Inom kristendomen förekommer det (dock inte så vanligt inom protestantismen), men utövas fortfarande inom katolska och ortodoxa kyrkan.

Föreställningen om att någon/något kan vara besatt av en ond ande och att man endast genom exorcism kan driva ut detta väsen är urgammal och utbredd över stora delar av världen.

Kristendom [redigera]
I kristendomens Nya testamentet är exorcism en av de många mirakel som Jesus Kristus, utför. Då Jesus sände ut sina lärjungar att förkunna ankomsten av gudsriket, gav han dem ”makt över den andra andarna”. Se också t.ex. Markus 1:23-27; 5:2-17 (jfr Mark 6:7, 13). Det framgår också av Apostlaggärningarna (19:13), att demonbesvärjelser var vanliga i den äldsta kristna tiden.

På 200-talet kom exorcismen in i dopritualet, eftersom man menade att den odöpte stod under djävulens makt. I flera kristna samfund har bruket levt kvar. Inom den grekisk-ortodoxa kyrkan sker exorcismen med dopvattnet. Prästen gör tre korstecken på ytan och botten av dopvattnet för att jaga iväg de demoniska makterna som vinns i vattnet och blåser därefter på vattnet, för att ingjuta den Helige anden. I den romersk-katolska kyrkan ingår exorcism både vid dop av barn och vuxna. Präster inom den katolska kyrkan kan sedan undersökningar visat, att det är tal om en besatthet och efter bemyndigande från biskopen utföra exorcism, för vilken det finns en ritual.

Via Martin Luther bibehölls exorcism i de nordiska kyrkorna till 1783 i Danmark-Norge, till 1811 i Sverige och till 1886 i Finland.

Under senare år har betydelsen för exorcistiska ceremonier minskat inom de flesta religiösa grupper och användningen av dessa ceremonier har förminskats (dock inte inom katolska och ortodoxa kyrkan). I stort sett så är det nu bara i östra Europa och Afrika där fall som har med exorcism att göra har uppmärksammats av media; Anneliese Michels fall är kanske det nyaste av fallen som blivit uppmärksammat .

Förr i tiden var det vanligare att människor fick tillståndsbedömningen ”besatt”, dessa människor kan dock i vissa fall ha varit människor med psykiska störningar.

Klasskillnader.


I den här familjen är dag jag som heter Spara, och min man Slösa, så har det alltid varit. Jag berättade att jag tänkt ge han en kopia på en fin parfym, men det sa han att han inte vill ha...Han vill har den riktiga. Men den riktiga kan du få när du fyller år, du får hålla dig med en kopia. Då vill jag hellre ha folköl,sa han.

Så jag åkte iväg och köpte folköl, som det dessutom var rabatt på 79 kr för ett helt flak. Och så upptäckte jag att det var halva priset på gardinerna (som jag tittat på ett halvår) Så dem köpte jag. Samt en tårta.

Har för övrigt upptäckt second hand världen nu sedan jag började på Röda Korset, min man säger att jag drar hem en massa skit Men det tycker inte jag. Förra vecka tex var det en restaurang som lämnade i sina kaffekoppar, hundratals i fin kvalitè. Jag köpte tolv koppar för fem kronor stycket. De tål maskindisken bra och går inte sönder så lätt. Dessutom köpte jag bestick för 1 krona stycket, det är annars dyrt.

Vi börjar nog leva i olika världar han och jag. Han i bilbranschen med kostym och vit skjorta sittandes med lunchmiddagar och företagsfester. Jag ute bland arbetslösa och bland de som nu arbetstränar.

Det håller på att bli stora klasskillnader i landet. Det ser man redan i vår familj, en splittring i tankarna, vi värderar olika saker. Och på min dotters skola säger hon att där finns barn med hemsydda kläder.....Deras föräldrar har inte råd att köpa kläder, säger de..

På människors tänder och kläder kommer vi nog tydligt se klasskillnaderna
Bilden hittade jag på:

http://nissesandqvist.blogspot.com/2006_12_01_archive.html



Kolla så vacker bloggaren skriver om snöflingor



" Jag vill berätta om vad vi fick uppleva i Alperna när det snöade. En utav de första dagarna som det snöade såg vi till vår förvåning att snöflingorna verkligen såg ut som vackra snöflingor. Precis så där som man tror att dom ser ut i fantasin, i sagor eller på låtsas. Det var våra flickor som lade märke till de vackar flingorna när vi satt i sittliften. När snöflingorna föll på våra kläder, armar och ben var varje liten snöflinga ett eget litet konstverk.

Den ena snöflingan var vackrare än den andra. Jag har aldrig förr sett så vackra snöflingor. Jag trodde att sådana snöflingor inte fanns på riktigt utan bara i fantasin. Nu fick jag med egna ögon se att varje snöflinga som föll på oss var unik - ingen var den andra lik. Det som de hade gemensamt var att dom hade 6 "stjärnuddar" De enklaste snöflingorna såg ut som små stjärnpaletter och de vackraste såg ut ungefär dessa vackra bilder.


Tidigare när jag tittat på snöflingor har de bara sett ut som en liten klump. Jag undrar om de vackra flingorna har att göra med den klara rena alpluften? För mig var det här en helt ny upptäckt och erfarenhet. Jag blev verkligen förvånad. Det var en liten unik skapelse med ett kort liv som snöflinga. Ett kort liv som snöflinga, men sedan en transformation till en vattendroppe, som sedan avdunstar och återvänder upp i atmosfären. När de föll på våra kläder smälte de efter några sekunder. Varje snöflinga är unik, precis som vi människor, träd, djur, stenar, blommor så har vi gemensamt att vi finns på denna jord och andas samma luft - vi hör ihop och är alla ett. " http://nicoledullin.blogspot.com/2009/02/snoflingor-konstverk.html



_________


Har just rensat ur en garderob, dammsugat och grejat. Fjärrvärmen ställer om sig långsamt så när det är blir lite varmare ute går man här och svettas. Det är ju onödigt.

Nu börjar en vecka med nya utmaningar, jag tror jag tog den förra veckan bra trots allt. Tror jag. Det hände mycket.

Känner glädje, för jag oroas mycket för andra människor. Men jag ser att det ordnar upp sig. Någon i min släkt tog sitt liv för några år sen, det var en tung tid, och en tragisk död. Men som jag har uppfattat det har de närmast sörjande börjat "leva igen". De skrattar nu, och i minnen finns personen kvar.

De glada minnena har kommit fram, liksom en film. Och det är jag GLAD för.

Minnet är en gåva, tycker jag iaf.

Nu längtar jag efter snön !

***************

Vill en ateist ha gudsbevis.

Näe, tror inte det, för denne gör allt för att finna argument mot en icke existerande Gud, denne söker inga Gudsbevis, frågar inte efter dem. Och man ser inte skogen för alla träd står i vägen Eller vad det heter............

"Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker. En man hittar den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper åkern.
Men himmelriket är det också som när en köpman söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla går han och säljer allt han äger och köper den"

**********************

Männen hittade fördolda skatter,* de blev tvungna attt söker efter skatterna på något sätt. Ett engagemang från människan krävs.


Men det är ju inte lätt att söka efter något som är fördolt ?


Hur har de möjlighet att finna himmelriket då det var fördolt ?


Av texten i bergspredikan förstår vi att man kan ha pärlan framför sina ögon men ändå inte SE den..för här står den största gåvan den himmelske fadern ger till mänskligheten, Jesus själv, mitt framför deras ögon.
Han ger dem den kunskap som behövs för att finna skatten. Han proklamerar, har ropar ut till folkmassan, men likväl lyssnar de inte, *för han var fördold för dem.

Johannes döparen banande vägen för Jesus. Han uppmuntrade folket till omvändelse. Jesus likaså, senare kan vi läsa att lärjungarna går samma spår och manar folket till omvändelse.
Det krävs ett engagemang ifrån människan sida, för det första kunskap för att en omvändelse ska kunna ske, men de var också tvungna att vara villiga att släppa greppet om de jordiska skatterna.

"Omvänd er och tro på budskapet, så ni får förlåtelse för era synder. Så ska ni få den helige anden som gåva, ropar lärjungarna i apg.
Och det är genom andens upplysning som vi börjar urskilja himmelrikets skatter, det är då det fördolda blir synligt.
Att ha sitt hjärta på det rätta stället,det är det som det handlar om, och när vi ger Gud våra liv, får vi möta det liv som vi från början var skapade till. Ja vi kommer in in i våra rätta element.

"Ty där din skatt är där kommer också ditt hjärta vara ", säger Jesus.


******Inte så konstigt, att en Ateist inte finner Gudsbevis menar jag******